Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen2024-10-18T08:37:32+00:00
Welke rechten heb ik als cliënt?2024-08-20T12:46:29+00:00

U hebt recht op een zo goed mogelijke en respectvolle behandeling. Dat betekent ook dat u recht hebt op heldere, begrijpelijke informatie over uw behandeling en over de gang van zaken. Daarnaast hebt u rechten en plichten zoals vastgelegd in de Nederlandse wet. Mocht u er met uw behandelaar niet uit komen, dan kunt u altijd een beroep doen op een patiëntenvertrouwenspersoon voor advies en hulp.

algemene leveringsvoorwaarden ggz
Als u hulp krijgt van ggz Centraal, dan maken wij samen met u afspraken. Deze afspraken worden vastgelegd in uw behandelplan. Bij deze afspraken horen de algemene leveringsvoorwaarden ggz. In de algemene leveringsvoorwaarden ggz staat waar ggz Centraal en u zich aan moeten houden.

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Lees  de actuele informatie.

Welke gegevens van mij worden geregistreerd?2024-08-20T12:48:31+00:00
Naast uw individuele cliëntdossier worden ook enkele gegevens van u bewaard in een registratiesysteem. Zowel het dossier als het registratiesysteem voldoen aan de eisen zoals beschreven in de Wet bescherming persoonsgegevens. Dit houdt in dat gegevens die tot een cliënt herleidbaar zijn niet aan derden ter beschikking worden gesteld.

Wel worden er enkele gegevens verstrekt aan de instanties die de behandeling of begeleiding betalen, zoals

  • uw ziektekostenverzekeraar of
  • de gemeente (als het gaat om hulp in het kader van de Jeugdwet of de Wmo)

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Lees  de actuele informatie.

Vraagt GGz Centraal informatie over mij aan anderen?2024-08-20T12:47:39+00:00
Soms is het voor een behandeling nodig om informatie op te vragen bij derden. Bijvoorbeeld bij de huisarts. De hulpverlener vraagt u van tevoren om toestemming voor het opvragen van dergelijke informatie.
Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Lees  de actuele informatie.
Mag ik fotograferen of filmen bij GGz Centraal?2024-08-20T12:49:26+00:00
Om de privacy van cliënten, bezoekers en medewerkers te beschermen is het niet toegestaan om zonder toestemming geluid- en/of beeldopnames te maken in gebouwen en op terreinen van GGz Centraal. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling communicatie.
Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Lees  de actuele informatie.
Kunnen cliënten zich zondermeer uiten op sociale media of tegen de pers?2024-08-20T12:50:00+00:00

In Nederland heeft iedereen recht op vrijheid van meningsuiting. Dit geldt natuurlijk ook voor onze cliënten. Cliënten zijn dus net als ieder ander vrij in hun contacten met de media en in hun uitingen op sociale media. Deze vrijheid kan slechts beargumenteerd ingeperkt worden als er een wettelijke maatregel van toepassing is (zoals een IBS of een RM).

Wij vragen onze cliënten wel of zij in hun uitingen naar de pers of op sociale media rekening houden met de privacy van medecliënten en medewerkers.

Ik ben opgenomen in een kliniek van GGz Centraal. Mag ik vrij in- en uitlopen?2024-08-20T12:50:34+00:00
In principe heeft iedereen recht op bewegingsvrijheid. Als er door bepaalde omstandigheden beperkingen aan uw bewegingsvrijheid moeten worden gesteld, gebeurt dat altijd in overleg met u. Afspraken worden vastgelegd in uw behandelplan.

De meeste patiënten zijn vrijwillig in ggz Centraal opgenomen. Er zijn echter ook patiënten gedwongen opgenomen, na een beslissing van de rechter. Bent u gedwongen opgenomen, dan kunt u (het terrein van) de kliniek niet zonder begeleiding of toestemming van de behandelaar verlaten. Afspraken hierover worden vastgelegd in uw behandelplan.

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Lees  de actuele informatie.

Ik ben opgenomen in een kliniek van GGz Centraal. Kan ik gewoon contact hebben met wie ik wil?2024-08-20T12:51:05+00:00
Patiënten worden niet belemmerd in het contact met de wereld buiten de kliniek. Zij kunnen telefoneren, post en/of mail ontvangen en versturen en natuurlijk bezoek ontvangen tijdens bezoekuren. Er kunnen afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld telefoongebruik tijdens therapietijden.

Bij patiënten die gedwongen zijn opgenomen (na een beslissing van de rechter), kunnen deze rechten alleen ingeperkt worden als er gevaar bestaat voor de veiligheid van de patiënt, ter voorkoming van strafbare feiten, of wanneer de goede gang van zaken in de kliniek in gevaar komt. Als er sprake is van beperking van het recht op contact, dan wordt dit vastgelegd in het behandelingsplan. De geneesheer-directeur wordt in kennis gesteld van de beperking.

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Lees  de actuele informatie.

Ik ben opgenomen in een kliniek van GGz Centraal. Hoe zit het met mijn privacy?2024-08-20T12:49:00+00:00
Patiënten hebben het recht zich terug te trekken. Alleen, maar ook met andere patiënten of met bezoek. Patiënten hebben ook recht op intimiteit en seksualiteit. Daarbij mogen de privacy en gevoelens van anderen niet gekwetst worden. Als u bijvoorbeeld met meerdere mensen op een kamer verblijft, dan zult u rekening met elkaar moeten houden.

Onder bepaalde omstandigheden kan uw privacy ingeperkt worden. De afspraken hierover worden dan vastgelegd in uw behandelingsplan.

GGz Centraal geeft geen informatie over u aan anderen zonder uw toestemming. Alleen voor het informeren van mensen die direct bij uw behandeling zijn betrokken is geen toestemming vereist. Ook het feit dat u bent opgenomen wordt niet aan derden meegedeeld. Zelfs niet aan uw naasten, als u dat beslist niet wilt.

Bij een gedwongen opname is GGz Centraal – op grond van de Wet Bopz (Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen) – wel verplicht tot het geven van inlichtingen. Bijvoorbeeld aan de officier van justitie en de inspecteur voor de geestelijke gezondheidszorg. Ook aan de wettelijke vertegenwoordiger en/of naaste familie wordt meegedeeld als iemand gedwongen is opgenomen.

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Lees  de actuele informatie.

Hoe zit het met mijn privacy?2024-08-20T12:47:12+00:00
 Alles wat u met een behandelaar bespreekt, valt onder het beroepsgeheim. Uw behandelaar bespreekt uw situatie alleen met het behandelteam.

Tijdens de intakeprocedure vragen we u wie geïnformeerd mag worden over uw behandeling. Zonder uw toestemming verstrekken wij geen informatie over uw behandeling aan derden. Alleen op grond van wettelijke bepalingen mag een behandelaar hiervan afwijken.

Bij kinderen onder de zestien jaar informeert de behandelaar de ouders of de wettelijk vertegenwoordiger (meestal een voogd) over de behandeling.

Uw huisarts wordt wel op de hoogte gesteld van het verloop van uw behandeling, tenzij u hier bezwaar tegen heeft. Ook uw huisarts moet zich houden aan het beroepsgeheim en zal geen informatie over u aan derden verstrekken.

Voor het uitwisselen van voor de behandeling relevante gegevens (bijvoorbeeld medicatiegegevens, labuitslagen e.d.) vragen we niet expliciet om uw toestemming. Als u hier toch bezwaar tegen hebt dan kunt u dat bij uw behandelaar kenbaar maken.

Er zijn een paar (door de wet bepaalde) uitzonderingen op deze regels:

  • De ziektekostenverzekeraar krijgt een beperkt aantal gegevens.
  • De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft recht op informatie.
  • De gemeente krijgt – in het kader van de Jeugdwet – de minimale vereiste gegevens om de rekening te kunnen betalen en om fraude te voorkomen.

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Lees  de actuele informatie.

Gebruikt GGz Centraal mijn gegevens voor wetenschappelijk onderzoek?2024-08-20T12:48:04+00:00
In GGz Centraal wordt regelmatig wetenschappelijk onderzoek gedaan. Doel is om behandelingen te verbeteren. Hiervoor kunnen geanonimiseerde gegevens van cliënten nodig zijn. Voor het gebruik van cliëntengegevens is toestemming nodig; als u bezwaar maakt dan worden uw gegevens niet in het onderzoek betrokken.

In sommige gevallen zijn gegevens dusdanig bewerkt dat zij helemaal niet herleidbaar zijn tot de individuele cliënt en is het vragen van toestemming niet meer mogelijk, bv bij statistische gegevens; in een dergelijk geval wordt geen individuele toestemming gevraagd.

Ga naar de bovenkant