Heeft u psychische klachten en zoekt u hulp? Dan is het verstandig om eerst met de huisarts te gaan praten. Die kan kijken wat er aan de hand is. En welke hulp het beste bij u past.

Bij lichte problemen kan de huisarts of de praktijkondersteuner (POH-ggz) zelf hulp bieden. Zijn de problemen iets zwaarder dan kan de huisarts door verwijzen naar de basis ggz. Zoals Indigo Midden Nederland >>.

Het expertisecentrum voor transdiagnostische psychotherapie biedt specialistische ggz voor volwassenen vanaf 18 jaar. Dat is voor de ingewikkelder en zwaardere problemen.

Aanmelding

U krijgt een verwijsbrief van uw huisarts, of iemand anders die u doorstuurt. Wij controleren of deze verwijsbrief klopt. Daarna nodigen we u uit voor een kennismakingsgesprek. Vergeet niet uw legitimatiebewijs, verzekeringspasje en overzicht van uw medicijnen mee te nemen. De apotheek kan een overzicht maken.

Wachttijd

Soms moet u wachten tot de behandeling kan beginnen. Wij proberen de wachttijden natuurlijk zo kort mogelijk te houden. Maar soms loopt het toch op. Wij hebben een aparte pagina waarop we de wachttijden bijhouden. Die vindt u hier >

Wat kunt u doen tijdens uw wachttijd?

Is er bij u sprake van een wachttijd voordat u bij het expertisecentrum voor transdiagnostische psychotherapie in behandeling komt? Dan kunt u ook eens een kijkje nemen op de site van MIND. MIND is een organisatie die de psychische gezondheid wil verbeteren en iedereen die te maken heeft met psychische klachten ondersteunt. MIND werkt hard aan een samenleving die investeert in mentale gezondheid en er alles aan doet om onnodig psychisch leed te voorkomen. MIND geeft een stem aan alle mensen met (beginnende) psychische klachten en hun naasten en biedt informatie, advies en ondersteuning.

Afspraken annuleren of verzetten

Voor het maken, annuleren of verzetten van een behandelafspraak, kunt u contact opnemen met uw behandelaar of met de medische administratie van het centrum voor psychotherapie op 0341-566555.

Kosten

Een behandeling bij ons kost uiteraard geld. Wie betaalt deze kosten en hoe gaat dat in zijn werk?

Voor iedere verzekerde in Nederland geldt een verplicht eigen risico. De hoogte van het eigen risico wordt jaarlijks vastgesteld. U kunt dit nalezen in uw zorgverzekeringspolis. Dit verplichte eigen risico geldt zowel voor geestelijke als lichamelijke gezondheidszorg.

Meer informatie over kosten

Op de website van GGz Centraal houden wij alle informatie over de kosten in de geestelijke gezondheidszorg. Daar krijgt u onder andere antwoord op vragen als:

  • wie betaalt mijn behandeling?
  • vergoeding door uw zorgverzekeraar
  • eigen ricico
  • vragen over uw factuur
  • etc.

Heeft u specifieke vragen?
Mogelijk staan de antwoorden op de website van GGz Centraal. Zo niet? Stel uw vraag dan aan uw behandelaar.

Klachten

Heeft u specifieke vragen, klachten of opmerkingen over uw behandeling? Dan kunt u deze het beste met uw behandelaar of begeleider bespreken.

Wij proberen in de zorg zo goed mogelijk aan uw wensen en verwachtingen te voldoen. Bent u toch ontevreden? Bespreek dit dan eerst met de betrokken medewerker(s). U kunt ook terecht bij een andere medewerker of een teamleider/manager. Vaak leidt een gesprek tot een oplossing. Kan de hulpverlener of zijn/haar leidinggevende uw onvrede niet wegnemen? Dan kunt u uw klacht bespreken met de onafhankelijke klachtenfunctionaris.

Op de website van GGz Centraal kunt u lezen wat u kunt doen om een klacht in te dienen.

Cliëntenorganisaties

Angst & dwang

Angst Dwang Fobie stichting (ADF)
De ADF stichting is een cliëntenorganisatie voor iedereen die te maken heeft met angst- en/of dwangklachten. De stichting biedt een platform voor ontmoeting, kennisdeling en belangenbehartiging dat bijdraagt aan het herstel van mensen met overmatige angst en/of dwang.

Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang en Depressie (NedKAD)

NedKAD richt zich op patiënten/cliënten, hun naasten en behandelaars met als doel de kwaliteit van de hulpverlening aan mensen met angst, dwang en depressie te verbeteren. Dat gebeurt door:

  • kennis over te dragen
  • expertise op het gebied van diagnostiek, behandeling en preventie te ontwikkelen
  • wetenschappelijk onderzoek te stimuleren

NedKAD is een netwerkorganisatie die bestaat uit deskundigen op het gebied van angst, dwang en depressie van ggz-instellingen, universiteiten, patiëntenverenigingen en een zorgverzekeraar.

Stichting emetofobie
Als je aan emetofobie, of overgeefangst lijdt ben je extreem bang om geconfronteerd te worden met overgeven. Emetofobie is een angststoornis en gaat vaak samen met onder andere smetvrees, een eetstoornis, paniekaanvallen en/of constante misselijkheid.

Stichting Emetofobie heeft als doel de vicieuze cirkel van onwetendheid en schaamte rond deze fobie te doorbreken. Ze zetten zich in om de rechten van mensen met emetofobie in Nederland en België te vertegenwoordigen en te bevorderen.

Vroegkinderlijk trauma

Caleidoskoop
Caleidoscoop is de landelijke vereniging voor mensen met een dissociatieve stoornis. Het is de landelijke patiëntenvereniging die zich inzet voor mensen met een dissociatieve stoornis en hun naasten.

Dis-is-me
DIS(/AGDS) is een psychische stoornis die ontstaat door vroegkinderlijk trauma, die je leven flink overhoop kan halen en waarvoor je vaak therapie nodig hebt. DIS-is-me is een online project over de ervaringen van mensen met DIS.

Persoonlijkheidsstoornissen

Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen (PHS)
Het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen is een samenwerkingsverband van GGZ-instellingen uit Nederland en Vlaanderen. Samen met de participerende instellingen streeft het kenniscentrum ernaar de zorg voor mensen met een persoonlijkheidsstoornissen te verbeteren in de breedste zin van het woord.

Stichting Borderline
Stichting Borderline is een landelijk erkende patiëntenorganisatie die al meer dan twintig jaar de belangen behartigt van mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS).

Stichting zelfbeschadiging
Stichting Zelfbeschadiging is een stichting die zich richt op het bevorderen en ondersteunen van de eigen regie en eigen kracht van mensen die zichzelf beschadigen en hun naasten. De stichting streeft daarbij naar een klimaat waarin openheid, veiligheid, authenticiteit en acceptatie belangrijke pijlers zijn. 

Ervaringsverhalen

  • Dat was wat ik zei aan het einde van mijn behandeling. Ik was toen 34. Een jaar daarvoor had ik nog geen idee dat ik deze zogezegd 'kwijt was'. In ...

  • Transit heeft gemaakt hoe ik nu ben. Hoe ik hier vandaag zit als een ietwat onzekere vrouw, maar aan wie verder aan de buitenkant niets te zien is. Bovendien ...

  • “Je bent en blijft een mysterieuze vrouw, Noor*. Vorige week zei je het één en nu weer het ander,” klonk het in de spreekkamer. Mijn behandelaar in Zwolle had er ...