Marina de Wolf is dé gespecialiseerde afdeling die behandeling biedt aan patiënten met ernstige angst- en dwangstoornissen.
Als angst of dwang uw leven beheerst en u daardoor uw normale werk en uw zorgtaken niet meer kunt uitvoeren, als uw sociale leven niet verloopt zoals u zou willen en u beperkt wordt door uw klachten, dan heeft u mogelijk een angst- of dwangstoornis. Volwassenen vanaf 18 jaar kunnen terecht bij het Marina de Wolf Centrum voor de behandeling van hun klachten.
Binnen het expertisecentrum voor transdiagnostische psychotherapie bestaat de behandeling altijd uit twee delen. Eén deel richt zich op uw directe klachten en stoornis, is intensief, en vindt plaats in een veilige behandelomgeving binnen een gespecialiseerde (3e-lijns) afdeling. Het andere deel omvat meer dan alleen uw stoornis en directe klachten. Hierbij richt u zich op andere factoren die uw klachten mede hebben veroorzaakt of in stand houden (bijvoorbeeld emotieregulatie, zelfbeeld of hechtingsproblematiek). Deze vorm van behandeling noemen we transdiagnostisch behandelen.
De behandeling vindt plaats in groepen waar alle patiënten die behandeld worden in het expertisecentrum voor transdiagnostische psychotherapie aan kunnen deelnemen. U kunt specifieke modules volgen die u verder kunnen helpen en bijdragen aan uw herstel. Binnen ons transdiagnostisch aanbod is ‘positieve gezondheid’ naar het model van Machteld Huber een belangrijk onderdeel.
Voor wie?
Volwassenen (vanaf 18) met een ernstige angst- of dwangstoornis. Bijvoorbeeld een paniekstoornis (met agorafobie), sociale angststoornis, gegeneraliseerde angststoornis, specifieke fobie, dwangstoornis, verzameldwang, huidpulk stoornis, haartrek stoornis, stoornis in de lichaamsbeleving, ziektevrees, e.d.
- polikliniek: Voor de polikliniek geldt dat uw verwijzer een angst- en of dwangstoornis bij u heeft vastgesteld.
- deeltijd/kliniek: Er zijn richtlijnen ontwikkeld voor de behandeling van angst- en dwangstoornissen. Hierin staat beschreven hoe die behandeling er uit moet zien, op grond van wat we daar nu over weten. U kunt bij onze deeltijd/kliniek worden aangemeld als u al eerder ‘volgens de richtlijn’ bent behandeld met onvoldoende resultaat. Dat betekent dat u al eerder een cognitieve gedragstherapie (CGT) behandeling met medicatie moet hebben gehad.
Op de site van het Nederlands Kennis Centrum Angst en Depressie kunt u goede informatie vinden over de kenmerken van angst- of dwangstoornissen.
Ons team
Intake en behandeling
Nadat bij u de diagnose angst- of dwangstoornis is gesteld, krijgt u een verwijzing naar ons behandelprogramma angst- en dwangstoornissen. Omdat deze stoornissen invloed hebben op het leven van u én uw naasten, betrekken wij uw naasten zoveel mogelijk bij de behandeling. In ieder geval bij de deeltijd- en klinische behandeling. Dit gebeurt altijd in overleg met u.
Binnen Marina de Wolf krijgt u één of twee vaste behandelaren toegewezen, een regiebehandelaar (een psychiater, psychotherapeut, GZ-psycholoog of klinisch psycholoog) en een uitvoerend behandelaar. Uw regiebehandelaar stelt met u en eventueel uw naasten uw behandelplan op. Dit nemen wij in het dossier op.
Om in aanmerking te komen voor een behandeling binnen Marina de Wolf plannen wij eerst een intake. Hierbij kijken wij naar de ernst van uw klachten, en welke behandeling (poliklinisch, deeltijd of klinische behandeling) voor u van toepassing is. Ook kijken wij of we behandeling bij ons raadzaam vinden of dat we het van belang achten dat u eerst aan andere problemen werkt voordat u bij ons in behandeling komt.
Mocht u in aanmerking komen voor deeltijd- of klinische behandeling, dan volgt er een diagnostiektraject. Hierin krijgt u o.a. een aantal vragenlijsten in te vullen en opdrachten te maken via e-health, geven wij u een rondleiding en hebt u een aantal individuele gesprekken. Ook vragen wij u en uw naasten een keer samen te komen voor een gesprek. Dit alles doen wij om een zo compleet mogelijk beeld van u en uw klachten te krijgen.
Wat kunt u van ons verwachten?
Wij streven ernaar u en uw naasten zo goed mogelijk te informeren over uw psychische ziekte en over de behandelmogelijkheden. Zo geven we u o.a. informatie over cognitieve gedragstherapie (CGT) en farmacotherapie (medicatie); behandelingen die goed onderzocht en effectief zijn. Doel van de behandeling is de vermindering van uw klachten. Maar daarnaast besteden wij ook aandacht aan persoonlijk en maatschappelijk herstel en kijken wij samen met u naar hoe u daar invulling aan kunt geven.
Behandelinhoud
De behandeling bestaat in het algemeen uit cognitieve gedragstherapie en/of medicatie. Daarnaast besteden we aandacht aan het oppakken van het dagelijkse leven.
- cognitieve gedragstherapie
Bij cognitieve gedragstherapie gaat het om een klachtgerichte behandeling. De nadruk ligt op de samenhang van gedachten, gevoelens en gedrag die met de angstklachten te maken hebben. U leert de (beangstigende) gedachten waar te nemen, te analyseren en te veranderen. We maken samen met u een oefenprogramma. Door middel van dit oefenprogramma gaat u zichzelf stapsgewijs blootstellen aan de situaties die angst oproepen. Dit noemen we ‘exposure’. Door deze ‘exposure’ neemt de angst na verloop van tijd af.
Sommige mensen hebben naast angstklachten last van problemen als: afhankelijkheid, perfectionisme, relatieproblemen, onverwerkte trauma’s of gestagneerde rouw. Als het nodig is voor de behandeling van uw angst- of dwangklachten besteden wij hier in de behandeling aandacht aan. - medicamenteuze behandeling
Bij medicamenteuze behandeling gaat het meestal om bepaalde antidepressiva, die een specifieke werking tegen angst- en dwangklachten hebben.
Medicamenteuze behandeling geschiedt door onze psychiater en/of onze psychiater in opleiding. - oppakken van het dagelijkse leven
Behalve aan het verminderen van klachten, besteden we met u aandacht aan het herstel van uw sociale en beroepsmatige functioneren. Hoe meer u thuis zit, hoe groter de kans dat uw angstklachten na de behandeling weer terugkomen. Als u zich lekker in uw vel voelt zitten en doet wat u leuk vindt of waar u zich fijn bij voelt, heeft angst of dwang minder grip op uw leven.
Behandelvormen
Wetenschappelijk onderzoek
Wij willen bijdragen aan de ontwikkeling van de best beschikbare zorg voor mensen met angst- en dwangstoornissen, nu en in de toekomst. Daarom voeren wij binnen Marina de Wolf wetenschappelijk onderzoek uit. U zult daarom altijd gevraagd worden of gegevens over (de ernst van) uw klachten en (de aard van) uw behandeling mogen worden opgeslagen voor wetenschappelijk onderzoek. Het staat u geheel vrij dit te weigeren. Als u wel wilt deelnemen aan onderzoek, zorgen we er uiteraard voor dat uw gegevens anoniem opgeslagen worden en niet meer tot u herleidbaar zijn.
Wilt u meer lezen over onze wetenschappelijke onderzoekslijn angst- en dwangstoornissen? Lees meer hierover op de website van GGz Centraal >.